Élet-Jel Egyesület a családok összefogásáért
"A világ minden gyermekkel újra kezdődik"

Auxner Beatrix

független bába, dúla

Ars poetica

A szülés -születés egyszeri és megismételhetetlen élményében támogató jelenléttel kísérni a szülőket és születendőket

Már gyermekkoromban tudtam, hogy sok gyereket szeretnék. Jó példa volt számomra az anyai nagymamám, aki a legnehezebb időkben, a háború évei alatt szült öt gyermeket.

Sokat mesélt a szüléseiről és arról, hogy a bába hogyan segítette őt. Azok az évek, amíg ő nevelgetett, meghatározóak lettek számomra. Nagy gyermekszeretete mély hatással volt rám. Az első szülésemkor megerősödött bennem az elhatározás, hogy több gyermeket szeretnék, mert a csodát, ami velem akkor történt, többször át akartam élni. Nagyon szerettem gyereket várni és szülni. Hat gyermekem született, de a várandósság és a szülés élményétől nehéz volt megválni. Szívem szerint csak gyermeket várnék és szülnék....

2000-ben hallottam először a dúlákról és jelentkeztem a következő képzésre.

2001-ben végeztem el a dúlaképzőt és ez év óta vagyok tagja a Magyarországi Dúlák Egyesületének. Azóta is folyamatosan "tanulom magamat". Ehhez nagy sok segítséget kapok az anyáktól, azoktól, akik mellett ott vagyok a várandósságuktól a gyermekágyig, de azoktól is, akik csak egy kérdés erejéig keresnek meg.

2003-ban vettem részt az első otthonszülésben, azóta vagyok munkatársa a Napvilág Születésháznak.

2005-ben szereztem oklevelet a Debreceni Orvostudományi Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karán.

Szintén ebben az évben végeztem el  a Samen Bevallen Holland Szülésfelkészítő társaság tanfolyamát, így független szülésfelkészítő lettem.

2008-ban természetgyógyász vizsgát tettem.

Egy szülésnél jelen lenni megtisztelő élmény, ezért amikor az anyák köszönetet mondanak azért, mert velük töltöttem a vajúdás nehéz óráit, mindig elmondom, én vagyok az, akinek meg kell köszönnie, hogy osztozhattam a csodában, egy baba megszületésével életük kiteljesedésében.

Legkedvesebb munkám és „időtöltésem” a várandósokkal való együttlét. Ilyenkor felidéződik bennem minden saját élmény, amire gyönyörűség visszaemlékezni.....

2007-ben alapítottuk meg az Élet-Jel Egyesületet, melynek 2014-ig voltam az elnöke.

Alapító tagja vagyok a Független Bábák Szövetségének.

2013 január óta a Bábakalács Születésház munkatársaként kísérek otthonszüléseket.

Pető Éva vagyok, az egyesület elnöke, független bába, dúla.

Első végzettségem védőnő, de a „szakmai gyakorlatot” leginkább a saját szüléseim, gyerekeim tanítása révén szereztem. Most 5 gyerekem van, Győrben élek.

2001-ben tanári oklevelet szereztem, de pedagógusként nem dolgoztam.

A harmadik gyerekem születése után ébredt fel bennem a vágy, hogy háborítatlan szüléseknél szeretnék segíteni, ebből elhatározás lett, és 2006-ban szereztem meg a szülésznői bizonyítványt. A hagyományos kórházi keretek között történő képzés sokszor megingatott, de el nem tántorított.

2005-től a Napvilág Születésház munkatársa vagyok, itt szereztem az otthonszülés kíséréséhez szükséges elméleti és gyakorlati tudást, megerősítést nőktől, bábáktól, dúláktól, babáktól.

2009 májusától 1 évig Barcelonában dolgoztam egy otthonszüléseket kísérő bábacsapat tagjaként, nagyon sok és fontos szakmai, és személyes tapasztalatot gyűjtve. Tagja vagyok a barcelonai egészségügyi dolgozók szakmai kollégiumának (COIB).

Alapító tagja vagyok a Független Bábák Szövetségének.

Győrben szoptatós-anyacsoportot vezetek, és személyes tanácsadást is vállalok www.szacs.shp.hu.